SOTONG MASAM MANIS
Bahan-bahan
1 kg sotong dibuang hitam nye..cuci bersih dan tos..Potong membulat
2 sudu besar cili kisar
8 biji bawang kecil *
5 biji bawang putih *
2'' halia *
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu kicap hitam (dark soya sos)
1-2 pelepah daun kari (Optional)
garam , gula secukup rasa (mama tambah sudu kecil perencah Maggi secukup rasa)
Cara-cara
1 Kisarkan bawang kecil, bawang putih dan halia.
2. Tumis bahan kisar bersama daun kari hingga wangi , kemudian masukkan cili kisar.
3. Apabila cili dah agak masak masukkan sos tiram, kicap , sos cili , garam dan gula...kacau rata.
4. kemudian masukkan sotong...masak hingga sotong empuk..Sotong tidak perlu dimasak terlalu lama.
5. Cukupkan rasanye..matikan api. Boleh la di hias dan dihidangkan..
BUTTER CHICKEN
Bahan-bahan
Bahan-bahan
I ekor ayam sederhana saiznya - potong kecil
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
1sk kicap cair
tepung goreng ayam adabi
1 biji bawang besar - potong dadu
1 ulas bawang putih - cincang
daun kari
sedikit serbuk lada putih
2 sudu besar butter 2-3 kuning telur
Cara-cara
1. Perap ayam dengan bawang putih, halia dan juga kicap cair sebentar.
2. Panaskan minyak. Lumurkan ayam ke dalam tepung goreng ayam dan goreng hingga masak kekuningan. Gunakan api perlahan. Angkat dan ketepikan.
3. Di dalam kuali yang lain, campurkan minyak bersama sedikit butter. Kocakkan kuning telur dan tuang perlahan2 ke dalam kuali sambil kacau menggunakan chopstick atau garpu secara berputar supaya berjurai. Biarkan masak seketika. Kemudian angkat dan toskan. (untuk mendapatkan jurai2 yang halus, gunakan minyak yang banyak ketika menggoreng. boleh juga menggunakan acuan roti jala)
4. Menggunakan kuali yang sama, masukkan 2sb butter. Masukkan bawang, dan daun kari. Kacau hingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul mesra.
5. Semasa menghidangkan taburkan jurai-jurai telur tadi ke atas ayam dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment