Bahan :
3 biji mangga muda (kupas kulit, sagat kasar – kalau halus sangat ia keluar air)
sedikit
kapur makan untuk merangggupkan mangga
2 batang serai (dimayang halus)- kalau tak ada pun tak apa
2 biji tomato (potong panjang2)
2 batang serai (dimayang halus)- kalau tak ada pun tak apa
2 biji tomato (potong panjang2)
I
biji bawang besar ( potong memanjang)
5 biji cili padi (tumbuk)
5 biji cili padi (tumbuk)
1
ulas bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar udang kering atau udang geragau(cuci, tos dan tumbuk halus)
4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
2 biji limau nipis atau 1 biji lemon(ambil jusnya)
sos nampla @ sos ikan @ sos sotong (baunya seperti budu sikit)
gula secukup rasa
Cara :
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih. Tak perlu sampai lumat.
1 sudu besar udang kering atau udang geragau(cuci, tos dan tumbuk halus)
4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
2 biji limau nipis atau 1 biji lemon(ambil jusnya)
sos nampla @ sos ikan @ sos sotong (baunya seperti budu sikit)
gula secukup rasa
Cara :
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih. Tak perlu sampai lumat.
2. Potong
memanjang mangga dan rendam di dalam air kapor sebentar. 3. Basuh dan toskan.
4. Tumbuk
udang kering.
5. Campurkan
mangga, serai, tomato, cili dan udang kering. Gaul rata.
6. Masukkan
jus limau, masukkan sos nampla dan perasakan dengan gula.
7. Tabur
kacang tanah atau digaul bersama dengan kerabu.
Cuba
lah!!
No comments:
Post a Comment