Wednesday, July 17, 2013

KERABU MANGGA ALA SIAM




  

Bahan :
3 biji mangga muda (kupas kulit, sagat kasar – kalau halus sangat ia keluar air)
sedikit kapur makan untuk merangggupkan mangga
2 batang serai (dimayang halus)- kalau tak ada pun tak apa
2 biji tomato (potong panjang2)
I biji bawang besar ( potong memanjang)
5 biji cili padi (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar udang kering  atau udang geragau(cuci, tos dan tumbuk halus)
4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
2 biji limau nipis atau 1 biji lemon(ambil jusnya)
sos nampla @ sos ikan @ sos sotong (baunya seperti budu sikit)
gula secukup rasa

Cara :

1. Tumbuk cili padi dan bawang putih. Tak perlu sampai lumat.
2. Potong memanjang mangga dan rendam di dalam air kapor sebentar. 3. Basuh dan toskan.
4. Tumbuk udang kering.
5. Campurkan mangga, serai, tomato, cili dan udang kering. Gaul rata.
6. Masukkan jus limau, masukkan sos nampla dan perasakan dengan gula.
7. Tabur kacang tanah atau digaul bersama dengan kerabu.


Cuba  lah!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...