Thursday, June 27, 2013

Super Moist Chocolate Cake

Super Moist Chocolate Cake

















Bahan-bahan ( loyang 9" )/ buat cara cup cake
2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak/ butter cair
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila

Ganache
2 cwn whipping cream
500g cooking chocolate (potong atau patahkan kecil-kecil)
1/8 cwn golden syrup (tak letak pun takpe)

Mousse
1 cwn whipping cream

Cara-cara
1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
6. bakar selama 1 jam 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam. Kalau buat cupcake,  letak adunan hampir ½ cup dan bakar dalam 20-25 min.

Utk ganache
1. dlm periuk kecil, didihkan whipping cream
2. bila dah mendidih, padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
3. tambahkan golden syrup (jika perlu)
4. ambil 1 cwn ganache dan asingkan

Utk mousse
baki ganache dicampurkan dengan 1 cwn whipping cream. Gaul rata dan  simpan dlm peti sjuk selama 30 minit. Bila sudah pekat, pukul sampai muncul soft peak.

kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit

ambil kek yg dh disapu whipped cream td, sapukan pula dgn ganache. Simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit dan boleh dimakan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...